Circaea lutetiana

11-07-2013 10:55

Toen ik Gister mijn jongste zoontje van scouting kamp had gehaald en terug liep naar de auto, viel mijn oog op een schattig uitziend plantje met roze/witte bloemetjes.

Ik herkende het meteen als het groot Heksenkruid, waar ik vorig jaar naar op zoek ben geweest. 
Het Latijnse Circaea Lutetiana, in het Engels Enchanter's nightshade of sorcerer of Paris, genaamd.
Dit schattige plantje is vernoemd naar de beruchte tovenares Circe.
Circe was een nimf, de dochter van de zon en de kleindochter van de oceaan.
Deze water, vuur combinatie geeft al een kleine indruk van haar complexiteit.
Ze wordt vaak afgebeeld omringd door katten, leeuwen of tijgers en heerst over alles wat de kat over het algemeen vertegenwoordigt, zoals huiselijkheid en overvloed.
Maar net als de kat wordt zij ook met de meer duistere kant van de magie geassocieerd.

Circe is eigenlijk het eerste westerse culturele beeld van een vrouw met bovennatuurlijke krachten die rondvloog op een stok en die gebruikt maakte van een ketel. 
Zij wordt als de beschermster van de heksen gezien.
Ze stond bekent om haar uitgebreide kennis van kruiden en planten.
Deze kennis hielp haar niet alleen met het beoefenen van magie, maar ook met het helen van emotionele pijn en het zuiveren van de geest.
Ze gebruikte een toverstaf als magisch werktuig en was bedreven in seks magie, waarmee ze haar relaties met andere verdiepte.
Het was ook één van de manieren waarmee ze de mannen van Odysseus die haar eiland bezochten afhield van datgene waarvoor ze waren gekomen, namelijk haar vernietigen.
Door met haar te vrijen vergaten de mannen waarvoor ze gekomen waren en zelfs wie ze waren.



Er word tevens geschreven dat zij Odysseus metgezellen in varkens veranderde en er wordt verondersteld dat zij daarvoor het Heksenkruid gebruikte. 
Dit is echter zeer onwaarschijnlijk omdat het een van origine Amerikaans plantje is en Amerika nog niet ontdekt was ten tijde dat deze mythe werd geschreven.
Misschien is het verward met de Bitterzoet plant omdat ze niet alleen spreken over een plant met witte bloemetjes maar ook een die giftige bessen bezat, welke het Heksenkruid niet heeft maar de Bitterzoet wel.
Beide planten worden van oudsher geassocieeërd met magie en gebruikt voor liefdes spreuken, binden, uitdrijven, shapeshifting en transformatie in het algemeen.
In de Renaissance was het in bezit hebben van één van deze planten al genoeg om je op de brandstapel te zetten.

Het groot Heksenkruid is een Saturnus plant, al zou je dat in eerste instantie niet zeggen, ze is niet giftig zoals de meeste planten die onder Saturnus vallen. 

De energie is zacht en subtiel, daarom houd ik het er op dat het hier echt om een identiteits verwisseling gaat van deze plant, met de bitterzoet destijds en ik zou de plant eerder onder Venus laten vallen.
Het is een bijzonder handig kruid als je met de wet van de aantrekkingskracht wilt werken.
Het wordt gebruikt in spreuken om energieën en krachten in evenwicht te brengen zoals licht en donker, mannelijk en vrouwelijk etc.
Ook helpt het om je connectie met alle dingen om je heen te voelen en de natuur, om je ware (magische) potentieel te ontvouwen, om je ware wil te ontdekken en om je schaduwkant te integreren.
Het is hierdoor een prachtige plant om je op te focussen tijdens een meditatie.

Bij nader onderzoek van de plant stuitte ik ook bij de naam op nogal wat verwarring. Want hoewel er overal geschreven word dat de plant vernoemd is naar Parijs in Frankrijk zinspelen anderen dat de plant is vernoemd naar Paris een karakter uit het verhaal Iliad van Homerus. 
Dit te samen met de soort verwisseling en dus misschien ook wel de magische eigenschappen zorgt dit er voor dat dit plantje omringt word door misvattingen. Misschien is dit wel de ware magische eigenschap van het plantje, het opwekken van illusie, misschien dat men daarom vroeger wel zei, dat wie dit plantje tegenkwam in het bos zeker zou verdwalen, wie weet. 
Maar ondanks de misvattingen voelt het als een hele fijne plant en het hele verhaal verhoogt voor mij ook wel een beetje het mysterie gehalte van het plantje (waar ik dol op ben) en ik ben heel blij dat ik het groot Heksenkruid nu in huis heb.