Blog

Iedereen heeft wel eens van het gezegde
 Naar iemands pijp(en) dansen, gehoord.
 Heb je ook wel eens van deze soortgelijke gezegden gehoord?
 Zóó dansen als een ander voorfluit of, Men moet danssen naer dat de speelman wilt of deze, Die heeft machts ghenoegh om ons nae sijne moort-pijpe te doen dansen.
Naar iemands pijpen dansen betekend: alles doen wat een ander begeert; iemands wil in ieder opzicht volgen.
 Ook wel eens van een Panfluit of Pan pijpen gehoord?
Ik zag vanochtend dit plaatje voorbij komen op Fb en in ene viel het kwartje!!

De Griekse god Pan bespeelde een fluit die hij maakte van riet, deze fluit heet tot op de dag van vandaag nog steeds een Panfluit.
 Als hij speelde was het geluid zo dwingend maar ook zo zoet dat mens en dier wel moesten stoppen met wat ze deden, om te luisteren naar het wijsje dat hij speelde.
 Dus met andere woorden, ze danste naar zijn pijpen en hadden geen eigen wil meer!
 Vandaar dus het gezegde, naar iemands pijpen dansen, niet de pijpen van z’n broek maar de pijpen van zijn fluit!!
 Zo zijn er nog veel meer uitdrukkingen of woorden die zijn geïnspireerd door de Griekse god Pan.
Want wat dacht je van Pandemonium, wat een hels lawaai betekend.
"er breekt een pandemonium los"
 En wat dacht je van het woord Paniek, dat komt van de schrik die de vroedvrouw kreeg bij de geboorte van Pan door de aanblik op zijn behaarde gezicht.
 De Satyr ( het wezen dat Pan is, man met horens en geiten poten) staat bekend om zijn lust voor wijn en het verleiden van nimfen, grote dronkemannen (en vrouwen) feesten, lusten en zonden. Denk maar aan de Griekse Bacchus feesten.
Vandaar dat de kerk hem is gaan associëren met de duivel.
Er word zelfs gezegd dat de kook pan ook naar hem is vernoemt, frying pan, frituur of braad pan, tja ik denk dat je de associatie zelf ook wel kan bedenken haha, de grote en verguisde god Pan, arme vent!
 Zomaar even een gedachtegang op de Donderdag ochtend die ik even wilde delen.


            

De maandelijkse reiniging.

20-01-2015 10:49

In de tijd dat er nog geen elektriciteit was, werd de aarde ’s avonds en ’s nachts gehuld in het donker en waren we volledig afhankelijk van het licht van de maan.
Met de komst van de olie lampen en kaarsen veranderde dit al enigszins.
De straten werden hier en daar schaars verlicht door straat lantarens die nog met de hand werden aangestoken maar, er was licht.
Mensen gingen in die tijd ook vroeger naar bed, ons leven werd meer beheerst door de cyclus van de dag en nacht dan tegenwoordig. Was het licht dan werkte je, werd het donker dan ging je naar bed.

Er wordt gezegd dat vrouwen vroeger altijd menstrueerde met donkere maan, maar dat we door de lichtvervuiling niet meer zo gevoelig voor het licht van de maan zijn, met als gevolg dat onze cyclus maar wat doet.

Voor degene voor wie dit nieuw is, het verhaal is als volgt.
Mits ze goed zijn afgestemd op de maan, menstrueren vrouwen met donkere maan.
De eicel rijpt gelijk als de maan groeit, met volle maan is de eicel volledig gerijpt en zijn ze vruchtbaar, met donkere maan wordt de eicel (als deze niet bevrucht is) weer uitgestoten. Vervolgens groeit de nieuwe eicel weer gelijk met de nieuwe maan mee.

Ik denk al een hele tijd na over waar dat idee vandaan komt dat vrouwen voeger menstrueerde met donkere maan,
Ik neem aan omdat vroeger (heel heel vroeger) de dingen en zeker vanuit de keltische traditie niet werden opgeschreven maar alleen mondeling werden overgeleverd, dit soort dingen vroeger nooit ergens zijn opgeschreven.
Evengoed krijg ik regelmatig te horen, oh menstrueer jij niet met donkere maan, ik wel hoor!

Het lijkt er wel op dat met donkere maan menstrueren de nieuwe hype onder vrouwen is en als je cyclus dus niet gelijk loopt met de maan, je íets niet goed doet!
Met andere woorden, je bent niet goed in tune met de natuur.
Ik weet niet hoe dit voor jou klinkt, maar in mijn oren klinkt dit als een waarde oordeel…

Iets waar we rekening mee moeten houden als we praten over de ”normale” cyclus van een vrouw is, dat elke vrouw verschillende patronen heeft. Iedereen is immers anders.
Sommige vrouwen hebben een regelmatig patroon, sommige vrouwen hebben een wisselend patroon, en andere vrouwen hebben een gewoon onregelmatig patroon, en anderen vrouwen hebben een regelmatig, onregelmatig patroon (kun je het nog volgen hihi) en het één is niet beter dan het ander, denk ik.

Nadat ik was bevallen van de eerste kreeg ik erg last van pms.
Na het krijgen van mijn tweede zoontje, twee jaar later verdubbelde deze klachten.
Mijn cyclus was zeer onregelmatig, de ene keer duurde deze 21 dagen terwijl de volgende maand ik pas met 31 dagen ongesteld werd.
Ik was depressief, uitgeput, onzeker, emotioneel, kon huilen om de stomste dingen, was snel geïrriteerd en soms gewoon ronduit agressief. Het was verschrikkelijk!
Er tegenover stond dat als ik eenmaal ongesteld was na twee dagen deze klachten geheel verdwenen en naarmate ik dichterbij de eisprong kwam ik steeds meer blaakte van de energie en zelfvertrouwen, me totaal in balans voelde en alles prima aan kon.
Alles ging makkelijk, zelfs het achteruit inparkeren van de auto was een fluitje van een cent, terwijl als ik ongesteld moest worden het echt een ramp was.
Je lichaam heeft zeker 7 jaar nodig om hormonaal weer te herstellen van een bevalling.
Je lichaam heeft dus 7 jaar nodig eer de hormoon balans van je lichaam weer is, zoals die was voordat je een kindje kreeg. En ik kan dit uit eigen ervaring beamen. Want gelukkig zijn met het verstrijken van de jaren mijn PMS klachten vrijwel geheel verdwenen.

Maar dat terzijde.
Laten we er even van uit gaan dat een cyclus voor de meeste vrouwen 28 dagen duurt (zoals de mijne gelukkig nu al weer een hele tijd)
Als je de gegevens van de dagen van onze menstruatie cyclus en de maancyclus naast elkaar legt, zie je meteen dat deze niet in overeenstemming zijn.
De cyclus van de maan duurt namelijk 29 en een halve dag en een menstruatie cyclus gemiddeld 28 dagen.
Als je cyclus 28 dagen duurt betekent dit dus dat je per maand 1,5 dag op de maan cyclus inloopt.
Over een heel jaar genomen is dit zo’n 18 dagen.
Dit betekend dus dat als je in januari ongesteld wordt met donkere maan, je bij de tijd dat het zo'n beetje oktober is, ongesteld word op de dag van de volle maan. Hm…

Je gaat dus in een jaar tijd van menstrueren met donkere maan, naar menstrueren met volle maan en het jaar daarop ga je weer van menstrueren met volle maan, naar menstrueren met donkere maan.
Wil je menstruatie altijd gelijk lopen met de maan dan moet je dus een cyclus van 29 en een halve dag hebben anders loop je gewoon elke maand anderhalve dag op de maan in en wisselt de maanfase waarin je menstrueert.

Nou word me wel eens gezegd, dat als je maar vaak ’s avond in je tuin gaat staan en naar de maan kijkt je menstruatie cyclus gelijk gaat lopen met de maan.
Maar waarom is dit zo belangrijk? Waarom je lichaam niet zelf zijn balans laten zoeken?

Ik heb wel eens gehoord dat als we eenmaal op het spirituele pad gaan, ons ego zich omvormt. Het ego, zoals jullie weten, wil graag controle over ons en fluistert ons dingen in waarvan het weet dat het macht over ons houd. Je ego voert je dus allerlei ideeën op. Dus wat gebeurt er als we ons op het spirituele pad begeven en we aardse dingen zoals een grote auto, mooie kleren of een groot, mooi huis met designer inrichting, niet zo belangrijk meer vinden als onze spiritualiteit, dan doet het ego gewoon gezellig mee.
Het maakt het ego niet uit of het nou om dure auto’s gaat of om een gezonde lifestyle en in contact staan met de natuur, het vindt echt wel een nieuwe manier om ons onder controle te houden.
Het vervangt gewoon de mooie auto voor een mooi en gezond lichaam en de mooie kleren voor mooie eigenschappen.
En zie daar, we hebben nu een spiritueel ego!
Totaal afgestemd op onze nieuwe levensbeschouwing en nog steeds in controle over wat ons nu drijft. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ego geen slecht ding, zonder ego zouden we niet kunnen overleven maar ik neem het wel met een korreltje zout.

Ik laat iedereen dus maar gewoon praten, want ik vind de natuurlijke balans van mijn lichaam veel belangrijker dan dat ik steevast met donkere maan menstrueer en ik wil hier niet in, ingrijpen door met trucjes mijn menstruatie elke maand 1,5 dag op te rekken.
Ik vind het feit dat ik menstrueer met donkere maan geen bewijs van mijn spiritualiteit.
Bewijs van mijn spiritualiteit lever ik namelijk elke dag van de maand door de manier waarop ik met mijn medemens omga, door hoe ik omga met tegenslag in mijn leven en hoeverre ik mijzelf en anderen respecteer in ons verschil.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is… Vrouwen bevrijd jezelf van de door je eigen ego of maatschappij opgelegde normen over hoe ons vrouwenlichaam er hoort uit te zien, hoort te ruiken of hoort te functioneren.
Wees vrij en laat je menstruatie cyclus over aan je lichaam, die weet wat het moet doen en wat goed voor jou is, geloof me, zelfs nog beter dan dat jouw hoofd dat weet.

 

Burdock root/ grote Klis

25-08-2014 09:43

       

Het is alweer een jaar of wat geleden maar tijdens onze vakantie in Kaatsheuvel zijn we een dagje naar slot Loevestein geweest.
Op zich een heel mooi slot maar het ging bij mij niet kriebelen.
Dus ik ben op een gegeven moment even buiten de kasteel muren gaan kijken naar de omringende natuur.
Loevestein ligt op een unieke plek waar de maas en de Waal samen komen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken.
Ongeveer een week daarvoor liepen we precies aan de andere kant van het water omdat we even bij mijn man langs waren gegaan, terwijl hij de hele week aan het werk was in Gorinchem. Toen hebben we een  bezoekje gebracht aan fort Vuren, dat aan de overkant van Loevestein ligt.(daar ging het wel kriebelen bij mij) Ik heb daar nog prachtige Bitterzoet gevonden (Solanum dulcamara, de paarse met rode bessen niet de witte), ik viel zowat bijna van de kade af toen ik ze zag staan,  met hun prachtige helder rode (giftige) bessen en diep paarse bloemetjes, ze stonden hoog op mijn lijstje van gewilde planten. En daar struikelde ik er zowat over het stond er echt vol mee!
Maar goed, ik was verbaasd om te zien hoe anders de vegetatie was aan de andere kant van het water.
Planten die ik aan de overkant een week eerder had gevonden stonden hier totaal niet!
Mijn oog viel op een bijzonder uitziende plant, een plant met grote distel bollen maar gewone bladeren.
De meeste distel planten met stekelige bollen hebben ook stekelige bladeren dus mijn interesse was gewekt. Plotseling herinnerde ik me dat ik hem een week daarvoor op het internet was tegen gekomen en me toen al verwonderde over de tegenstelling in de plant. Maar omdat ik aan het speuren was naar een andere plant heb ik me verder niet verdiept in de plant. Daar had ik nu een grote spijt van want hier stond hij en ik wist niet meer hoe hij heette en waar hij voor was. (sindsdien zet ik elke info over een plant die mijn aandacht trekt op het internet, terwijl ik naar een ander speur in mijn teksteditor. Ervaring heeft me geleerd dat ik de plant zeer waarschijnlijk binnenkort in het echt zal tegenkomen dus dat scheelt me een hoop werk.
Nou houd ik er niet echt van om planten te oogsten waarvan ik de magische eigenschap niet ken maar omdat de plant mijn aandacht al had getrokken op het internet besloot ik om hem toch mee te nemen.
Dus ik begon na de plant om toestemming te hebben gevraagd de stengel door te snijden.
Nou ik kan je wel vertellen dat ik zelden zo'n stevige plant ben tegen gekomen.
Het ding was niet door te snijden (ik geeft toe mijn oogstmes mocht wel weer eens geslepen worden) maar ook het knikken, draaien of het trekken aan de stengel leverde, behalve een aardig schuldgevoel niet het gewenste resultaat op. Op een gegeven moment zag ik een man met een omzichtige boog langzaam naar me toe schuifelen. Hij keek een beetje verontrust alsof hij zijn eigen ogen niet helemaal vertrouwde. Nou geef ik toe het is misschien ook wel een beetje een vreemd gezicht, een vrouw van 40 die op haar knieën ergens aan de rand van een weiland, al een kwartier zit te rukken en te trekken aan een plant van niet groter dan 35cm! Hoewel ik mensen die naar me kijken als ik wat aan het oogsten ben zoveel mogelijk negeer , kon ik om deze meneer niet meer heen. Dus maakte ik maar even oogcontact en met het zweet op mijn voorhoofd en terwijl de vlammen me uitsloegen, keek ik zo normaal mogelijk op en wenste hem een goede dag. De man mij nu genaderd tot op een afstand van minder dan een meter, vroeg bezorgt of alles in orde was. Hij zei dat hij bang was dat ik onwel geworden was of zo en dat hij daarom maar even naderbij was gekomen. Nou geef ik toe ik had niet nog veel langer moeten duren om die plant los te krijgen want dan was ik zeker onwel geworden van de frustratie (en ik wilde het ook niet opgeven want dan had ik de plant beschadigt maar zou ik hem nergens voor kunnen gebruiken en dat vind ik helemaal zonde). Dus ik stelde de man gerust, dat alles prima met me ging maar dat ik deze plant zo grappig vond en hem zo graag mee naar huis had genomen, maar dat door de vezels in de stam het onmogelijk was om hem los te krijgen. Oh laat mij maar even zei hij en haalde zijn zakmes uit zijn jas en sneed dat ding met een grandeur gebaar in één keer los alsof hij door een pakje boter sneed! Mezelf voornemend dat ik onmiddellijk mijn oogstmes zou slijpen als ik thuis kwam, nam ik de plant enigszins gegeneerd aan en bedankte de man.
Enthousiast stelde hij voor om er nog een paar af te snijden voor me maar ik schudde mijn hoofd en zei dat 1 genoeg was omdat dat ik nog niet wist wat het voor plant was. Oh zei de man dat is een Grote klit en hij keek me triomfantelijk aan. Terwijl het schaamrood nu zo ongeveer tot aan mijn oren was gekropen zei ik, oh dat wist ik niet. Mijn rode konen negerend vertelde hij me dat er dit jaar een vreemde plant aan deze kant van de rivier was gaan bloeien. 1 met gele bloemetjes met lange aren. Hij liet me er een zien maar helaas was hij al uitgebloeid en ik had ook geen idee wat het was.
Toch sneed hij een stuk voor me af en zei misschien kom je er nog achter. Inmiddels waren mijn man, mijn moeder en de kinderen aan komen lopen. Nadat we in de auto waren gaan zitten, vroeg mijn jongste van acht, Mama waarom praatte je met die vreemde man, je weet toch dat je niet met vreemde mensen mag praten!  Tja wat kun je daar nou op antwoorden...
Thuisgekomen heb ik meteen de magische eigenschappen van de plant opgezocht en  ontdekte dat ik niet zo zeer de plant zelf als wel de wortel van de plant moest gebruiken.
Ik ben altijd al dol op wortels geweest (behalve die oranje!), ik vind ze er zo geheimzinnig en grappig uitzien. Ik weet niet waarom maar voor mijn gevoel zit er veel kracht in wortels, misschien omdat ze onder de grond groeien en daarom aan het eerste zicht onttrokken zijn, magie en mystery zijn dat in eerste instantie ook totdat je weet hoe je moet kijken en waar je moet zoeken!
Toen de school weer was begonnen en ik weer in mijn dagelijkse ritme zat, zag ik bij het Zwet weer zo'n plant staan. Inmiddels wist ik dat het inderdaad een Grote klit of Klis was en na een paar seconde twijfel besloot ik om de plant uit te graven. De plant stond ongeveer een meter van een tuinhekje dus ik hoopte maar dat de eigenaar niet thuis zou zijn want ja je begrijpt me wel. Dapper begon ik met het gras opzij te schuiven en zette mijn schepje in de grond maar om door de laag van de wortels van het gras door te komen is al best een klus en de grond bij het Zwet is bijna allemaal klei en erg moeilijk om doorheen te komen, zeker met een klein tuin schepje. Dus omdat mijn rug begon op te spelen, besloot ik om maar weer op mijn knieën in het nu natte gras te gaan zitten om verder te graven. Nou kun je deze plant voor heling en genezing gebruiken maar ik zou daar graag nog een eigenschap aan toe willen voegen! Mij lijkt de plant namelijk uitermate geschikt voor defensieve magie!
Ik zat namelijk inmiddels onder de bollen, die kleven echt overal aan vast! Ze zijn ongeveer 1 á 2 tot 3 cm groot en ze zaten in mijn haren, in mijn capuchon, op mijn mouwen en zelfs op mijn rug! Op een gegeven moment doemde er een gestalte boven mijn hoofd op en gebeurde wat ik eigenlijk al verwachte een toeschouwer. Het was de eigenaar die me er even op kwam wijzen dat ik technisch gesproken op zijn grondgebied aan het graven was. Dus ik keek hem aan en zei, oh dat wist ik niet dan had ik eigenlijk even toestemming aan u moeten vragen.
Ja nou ja zei de man wat ben je eigenlijk aan het doen?
Dus ik nog steeds op mij knieën zei dat ik een plant aan het uitgraven was omdat ik die graag wilde gebruiken voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar het lukt niet erg zei ik.
Oh wacht maar even zei de man ik heb nog wel een grote schep voor je. Maar terwijl ik op stond om de schep aan te nemen merkte ik dat een heel groot aantal van die klitten zich ongemerkt tussen mijn benen precies in het holletje van mijn kruis hadden verschanst en ik dus daar nu stond met een grote schep in mijn hand en allemaal klitten tussen mijn benen waardoor het leek alsof ik een bos schaamhaar had waar zelfs een beer U tegen zou zeggen!
Eh hm, met een rood hoofd begon ik 1 voor 1 de klitten te verwijderen en daarna de wortel uit te graven alsof er niets aan de hand was, haha, tsss.
Het is me gedeeltelijk gelukt maar niet helemaal, die kleibodem hè, bij het Zwet, daar kom je niet doorheen. Dankbaar voor de onverwachte hulp die ik had gekregen en even goed tevreden dat ik een gedeelte van de wortel had kunnen oogsten, was mijn nieuwsgierigheid toch niet helemaal gestild.

Maar nu heb ik er dan toch 1 kunnen oogsten, groeiend in mijn eigen tuin, daar aan komen waaien omdat ik er graag een wilde denk ik.
Ik heb hem de hele zomer zien groeien eerst verwonderd over welke plant het zou zijn. Toen ik de klitten zag groeien, was ik stom van verbazing dat hij hier zomaar in mijn tuin groeide, terwijl ik zo graag een wortel wilde.
En nu heb ik hem geoogst, toch wel met een beetje spijt moet ik zeggen, het deed wel een beetje pijn. Ik heb de plant en moeder aarde een rijkelijk offer geven in ruil dat wel. Maar het is toch een beetje vreemd dat hij er niet meer staat. Het is ook een beetje een afscheid van de zomer, je kunt voelen dat de herfst komt er echt aan komt. En hoewel ik hou van de herfstgeuren, het fruit en de bessen aan de bomen, de kleuren en de lichtval is het wel weer een stapje dichter bij de winter.
Enfin, de grote Klis, al in de middeleeuwen gebruikt voor zijn genezende eigenschappen maar volgens mij ook prima te gebruiken voor beschermings en verdrijvende magie, want zoals je ziet ben ik er nu ook niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen!
 

Lenormand kaarten

18-02-2014 12:28

Madame Lenormand leefde in Frankrijk van 1772 tot 1843 en was een gerespecteerd medium.
Hoewel zij dit systeem heeft ontwikkeld, zijn de huidige kaarten pas na haar dood getekend.

Tijdens mijn lessen van de geweldige in Zuid- Afrika geboren en getogen Balthazar Blacke, merkte ik al snel dat ik een natuurlijke affiniteit voor het Lenormand kaarten systeem had.
De kaarten leken tegen me te spreken, gaven me inzichten in iemands situatie en proces.
Anders dan bij de tarot die meer een inzicht geven in je spirituele ontwikkeling, is de Lenormand vooral gericht op praktische zaken.
Ze geven een verbluffende accuraat beeld van situaties in je verleden, het heden en kunnen een inzicht geven in wat je te wachten staat in de toekomst.
Sta je voor een belangrijke keuze en weet je niet goed wat je moet doen of wat je kunt verwachten dan kan ik simpel de kaarten leggen voor beide opties.
Uit de combinatie van de kaarten blijkt dan wat de meest positieve optie voor je is.
Zo kunnen de kaarten je ondersteunen bij het maken van een juiste beslissing in elke situatie.

Ook geven de kaarten inzicht in de energieën waar je door omgeven wordt.
Dingen of mensen waar je door beïnvloed wordt.
Zelfs je mentale, emotionele en fysieke gezondheid kan in de kaarten gelezen worden.

Een 15 minuten consult kost €15.00
Een vol consult kost €35
In mijn praktijk te Wormerveer

Februari/ Imbolc 2014

30-01-2014 11:31

Voor ons mensen die op het noordelijk halfrond leven, is Februari vaak een tijd vol stormen en sombere, korte dagen.


Als we deur niet uithoeven blijven we veelal, liever lekker thuis in onze behaaglijke huizen.


We zetten de kachel wat hoger of trekken een vest aan, als de wind om ons huis giert.


Steken wat kaarsjes aan of de sfeer verlichting als het om vijf uur al donker begint te worden.


Op zich gezellig maar ik merk nu toch, dat ik het wat beu begin te worden.


Ik verlang er naar om de stralen van de zon weer op mijn huid te voelen en naar de ontspanning die dat teweeg brengt in mijn lichaam.


Mijn spieren trekken zich letterlijk samen omdat het weer vijandelijk aan voelt en mijn lichaam elk spoortje warmte probeert vast te houden als ik m’n hondje uitlaat langs het Zwet, hier in Wormer.


Ik heb de stralen van de zon al wel een paar keer sterker gevoeld, het licht was anders, de lucht helderder, het voelde echt alsof de lente was aangebroken. Maar (helaas) houd de winter denk ik nog wel even aan.

Ik mag en wil echter niet te veel klagen, want voor onze voorouders, was dit een tijd van echte ontberingen.


Ze moesten vechten om warm te blijven en het voedsel begon schaars te worden zo aan het einde van het winterseizoen.
Daarom wordt de volle maan van Februari ook wel eens "the Hunger moon" genoemd, of te wel, de maan van de honger.


Dit is de maand waarin we Imbolc vieren of Maria lichtmis, beide, op 2 februari.Imbolc is een van de vier belangrijke festivals van de Keltische kalender we vieren op die dag, de vruchtbaarheid van de aarde.


Het is ook het feest van Bridgit, de godin van het vuur, heling, vruchtbaarheid, de creatieviteit en smeden.


Ook al duurt het nog wel een even tot de dag van de lente equinox is aangebroken, toch worden tijdens deze maand zo langzamerhand de tekenen van de komende lente steeds talrijker.


Narcissen en krokussen steken binnenkort hun kopjes weer boven de grond en nog even en de ooien beginnen te lammeren.


Het zal je niets verbazen dat deze maand zich uitermate goed leent om magie te doen met betrekking tot " de uitdagingen van het leven" het hoofd te bieden, ze te overwinnen of uit te bannen.Dit is ook een goede tijd om jezelf te reinigen, zowel intern als extern.


Breng de spullen die je niet meer nodig hebt naar de kringloop of geef ze weg.


Dit geeft sowieso al een opgeruimd gevoel omdat je op deze manier ook de mentale of emotionele bagage
die er aan verbonden zit, los laat.Voor de emoties die niet verbonden zijn met spullen maar die je toch graag zou willen loslaten
kun je een ritueel doen met afnemende maan.


Voor eigenschappen die je, je eigen of die je sterker wilt maken, kun je een ritueel doen met wassende maan.


Het beste is om dit 14 dagen achter elkaar te doen met bijvoorbeeld een kaars.
(zie blog kaarsen magie)


Zo spoel je, je systeem als het ware schoon met de nieuwe informatie die je bij jezelf wilt inplanten.Correspondenties voor deze maand zijn:


Kleuren: Wit, roze, rood, bruin


Edelstenen: Rose kwarts, Amethist, Jaspis


Bomen: Lijsterbes, Mirte en Laurier


Goden: Bridgid, Pan, Persephone en Demeter


Kruiden: Basilicum, Hysop, Salie, Mirre, Engelwortel en klein hoefblad


Element: VuurVeel succes!


Blessings,


Debby


Jule December 2013

16-12-2013 10:30
 
De Hulst koning met de pasgeboren koning eik in zijn handen.
 
-
 
Nu we de winter winterzonnewende nadert heb ik het gevoel dat we een beetje "vast" lopen.
In het winter seizoen krijgen we de behoefte om ons terugtrekken. 
Niet alleen in ons warme huis maar ook in onszelf.
Dit is een natuurlijke reactie op de steeds korter wordende dagen en de kou en we volgen hiermee onbewust de gewoonte van onze voorouders.
Doordat we minder buiten zijn en dus minder afleiding hebben kan onze innerlijke wereld meer op de voorgrond komen.
We duiken wat meer in onze emotionele belevingswereld en oud zeer dat we in de zomermaanden simpelweg niet voelen door de aangename temperatuur en de overvloed van het groen in de natuur komt nu weer aan de oppervlakte.
Mensen zijn prikkelbaar en zeggen dingen voordat ze er over na hebben gedacht.
 
Nou is dit niet zo heel gek want, er zijn een aantal planeten die dit in ons versterken 
doordat ze retrograde zijn gaan lopen of dit binnenkort gaan doen.
Als een planeet retrograde gaat lopen, dan lijkt het vanaf de aarde, alsof hij achteruit beweegt.
Hierdoor kan zijn energie heel anders aanvoelen dan wanneer een planeet naar voren beweegt.
Al z'n positieve invloeden worden verminderd en zijn wat meer negatieve invloeden worden verhoogd.
 
Doordat Jupiter vanaf 7 november retrograde is gaan lopen, wordt de behoefte om lekker weg te kruipen sterker. 
Dit is geen negatieve eigenschap maar als de wereld dan aan je trekt, iets dat onvermijdelijk is in deze tijd. 
Dan kan dit al gauw tot onvrede in onszelf leiden, met als gevolg dat we sneller van ons afbijten.
 
De Winterzonnewende in Steenbok, versterkt onze behoefte aan meer introspectie en reflectie.
Venus gaat 21 december, met de winterzonnewende achteruit lopen. 
Deze planeet, die anders bekent staat om haar liefdes en verbinding's eigenschappen heeft in haar retrogradegang eigenaardige trekjes.
Zo kunnen je mannelijke en vrouwelijk kant lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.
Dit kan natuurlijk voor een innerlijke strijd zorgen waardoor je, je uitgeput en versplinterd kan gaan voelen.
 
Maar zoals mijn lieve vriendin die me van de loop van de planeten op de hoogte houd vaak zegt: ,,Als planeten gaan teruglopen is het niet altijd negatief, het is ook wel weer prettig om praktische redenen, 
zo kun je echt alles opruimen, doordat de dingen die nog niet verwerkt zijn, dan naar boven komen!"
En ze heeft gelijk,  zo kun je er ook wat positiefs uithalen het ligt er aan hoe je er naar wilt kijken.
 
Een hulp kan zijn om zoveel mogelijk tijd in de natuur door te brengen, dit helpt je met gronden en om in balans te blijven of te komen.
Dank moeder aarde, de godin, die op het punt staat te bevallen van het kind van licht, koning Eik, die heerst over de lichte kant van het jaar.
Koning Hulst trekt zich terug en neemt met hem, het lange donker van de nacht mee.
De zon begint al gauw weer aan de hemel te stijgen, de dagen worden langzamerhand langer en het licht keert weer terug.
En met de terugkeer van het licht, zal denk ik ook onze zonnigere kant weer wat meer gaan schijnen.
Ik wens iedereen een fijn Jule feest of anders een fijn kerstfeest!
 
Blessed be,
Debby
 

Klimop Maan

09-10-2013 23:29

 

 
Naarmate het Keltische jaar ten einde loopt en Samhain steeds dichterbij komt,
verschijnt de Klimop maan aan de hemel.
De Keltische Klimop maand loopt van 30 September t/m 27 oktober.
De Kelten noemden deze maand Gort, uitgesproken go-ert. 
En ook al is het geen boom, de klimop was toch heilig voor de Kelten.
Klimop is een ontzettende sterke plant en blijft het hele jaar door groen. 
Deze plant kan zo'n beetje overal groeien, de smalle flexibele takken kunnen gemakkelijk een meter overbruggen voordat ze een nieuw oppervlakte hebben gevonden om zich aan te hechten. 
De worteltjes die uit de takken groeien hebben wel iets weg van kleine vingertjes vind ik, ze klauwen zich vast in zo'n beetje alles wat ze tegen komen, grond, bomen en zelfs betonnen muren.
De ongelofelijke mogelijkheid om de grootste obstakels te overwinnen heeft de klimop een symbool gemaakt voor standvastigheid, kracht en vastberadenheid, maar Klimop is niet altijd vriendelijk. 
Meestal ontstaat er een prachtige symbiose van boom en struik
waarbij de klimop in spiralen naar boven groeit en steun vind bij de boom.
Maar de plant staat er ook om bekend dat ze hun gastheer daadwerkelijk kunnen smoren.
De Klimop leeft vaak nog door zelfs als haar gastheer is overleden, dit herinnerde onze voorouders er aan
dat het leven doorgaat, in een eindeloze cyclus van leven, dood en wedergeboorte.
Alles heeft zijn nut en niets, gebeurd voor niks. 
 
Mensen denken vaak dat alle klimop giftig is, dit is niet het geval.
De "Poison ivy" is, de in het Nederlands genaamde Gifsumak
(ik geef eerlijk toe ik had er ook nog nooit van gehoord) en is dus eigenlijk niet eens een "Ivy".
De in Europa meest voorkomende klimop soort is de Hedera Helix herkenbaar aan de paars, zwarte bessen. 
De bessen zijn redelijk gevaarlijk voor mensen, maar alleen het eten van een grote hoeveelheid bessen heeft akelige consequenties zoals braken, buikloop, koorts, stuipen, sufheid, coma of huiduitslag.
 
We treffen de klimop ook vaak aan op begraven plaatsen, klimmend over de oude muren. 
Een duidelijke afscheiding vormend tussen de twee werelden. 
De groene, donkere bladeren fier omhoog, alsof ze de rust van de zielen bewaken. 
In het volle maanlicht vormen de nieuwe fris groene blaadjes en bloemen
een haast spookachtig schouwspel van licht en donker, speels en mysterieus. 
De haast lichtgevende vlekken vormen inmiddels een vertrouwde aanblik
als ik een ritueel houd in mijn tuin onder de volle maan.
Op dit moment terwijl ik dit stukje schrijf, vliegen bijen gretig af en aan om nog een laatste honing voorraad aan te leggen voor de winter, behendig de webben van de spinnen ontwijkend die daar hun intrek hebben genomen.
Leven en dood samen geweven in 1 grote haag van groene bladeren en knoppen, het is prachtig!
 
De Grieken geloofden dat de Klimop beschermde tegen alcoholintoxicatie. 
Om deze reden werden wijnstokken van druiven en klimop samen gebonden,
let maar eens op de oude afbeeldingen van Dionysus. (o.a de god van de wijn)
Ook zien we Klimop vaak samen afgebeeld met Hulst.
Het is een klassiek beeld op kerstkaarten en dit is niet zo gek want, de Hulst staat symbool voor de Hulst koning die heerst over de donkere kant van het jaar met aan zijn zijde zijn koningin Hedera oftewel de klimop.
 
Magie
Klimop wordt geregeerd door de planeet Saturnus en de Maan en wordt vaak in verband gebracht met
gehoornde goden zoals Pan en Dionysus en godinnen zoals Artemis, Ariadne, en Arianrhod en
word gezien een plant van seksualiteit, bescherming, eigendom en overtuiging. 
De Klimop heeft een sterke energie, één die je nodig hebt om dingen in beweging te zetten,
om te aarden en om contact te maken met de oude wijze godin.
Ze windt er geenszins een doekje omheen, zegt het zoals het is.
Klimop kan in de magie worden gebruikt voor genezing, bescherming, samenwerking, uitdrijving, kracht en om geliefden samen te binden, omdat ze symbool staat voor trouw en eeuwige liefde.
Dit is ook een uitstekende tijd om het "negatieve" uit je leven te verbannen. 
Je kunt bijvoorbeeld een ritueel houden om je zelf te versterken en om een barricade te plaatsen  tussen jou en de dingen en/of gewoonten waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn.
 
Het uitvoeren van dit ritueel tijdens de Klimop Maan zal je helpen om te leren van moeilijke omstandigheden,
ze los te laten en weer verder te gaan. 
Om dit ritueel uit te voeren heb je nodig:
Een stuk papier
Een pen
Een witte kaars
Een vuurvast bord.
 
1. Schrijf de problemen die je ervaart op het briefje.
2. Naast elk ding dat je opschrijft, schrijf je op wat je er van hebt geleerd, of datgene waarvan je denkt dat het goed voor is geweest, bijvoorbeeld "Het maakte me sterker."
3. Steek de kaars aan en zeg, "Deze vlam representeert mijn geloof in de god en de godin (of universum als je, je daar beter bij voelt). Ik ben dankbaar voor de lessen die ik heb geleerd. "
4. Verbrand het papier en visualiseer dat de problemen verdwijnen, zie ze de lucht in zweven, weg van jou.
5. Laat de kaars uitbranden en begraaf de restjes of gooi ze in stromend water.
Succes!
blessed be,
Debby
 
 

Keltische Wijnrank maand

25-09-2013 11:32

 

 

Twee september markeert het begin van de Keltische boom maand "Vine", oftewel de Wijnrank. 

Deze loopt door tot en met 29 september en luidt de komst van het einde van het Keltische jaar aan.

De Kelten noemden deze maand Muin.

De Wijnrank maand was de tijd van de grote oogst . 

Druiven groeien van oudsher vanaf de Middellandse Zee gebieden tot aan de noordelijke regio's en de wijnstok produceert vruchten die we gebruiken om het wonderlijke brouwsel wijn van te maken. 

 

De Wijnrank is het symbool van zowel geluk als toorn.

Niet zo gek natuurlijk als je wel eens hebt ervaren hoe de gelukzalige roes van de alcohol ineens kan omslaan in diepe emoties van woede, verdriet of zelfs in haat, wanneer getriggerd.

 

We weten allemaal dat als we eenmaal onder de invloed van wijn zijn, we soms dingen zeggen die we anders niet eens zouden durven denken! 

Na een paar glaasjes wijn spreken we vaak ongeremd en uiten alles wat naar boven komt, zonder er over na te denken.

De Wijnrank is daarom vanuit de oudheid verbonden met profetie en waarheidsgetrouw spreken.

Want zo zei men: "Wanneer je onder invloed van de "wijngeest" bent, ben je niet in staat om misleidende of oneerlijke woorden te spreken".

Grappig om je te beseffen dat dit dus al duizenden jaren zo is.

 

De God van de wijn Bacchus, Dionysus of de Groene Man, is een belangrijk archetype van de oogstfeesten .

Zij waren de vertegenwoordigers van de druiven in de wijngaarden, de wijn die daarvan werd gemaakt en het plezier en losbandig gedrag als gevolg van het drinken van wijn. 

Daardoor hebben deze goden de reputatie van "party animals" gekregen, en hun volgelingen werden meestal gezien als dronkelappen. 

De Griekse Dionysus was echter oorspronkelijk een god van de bomen en het bos . 

Hij werd vaak afgebeeld met bladeren die uit zijn gezicht groeien, vergelijkbaar met latere afbeeldingen van de Engelse Green Man. 

Boeren beden vaak tot Dionysus voor een goede oogst en hij word in verband gebracht met de uitvinding van de ploeg.

 

In het algemeen werden de Dionysische festivals gekenmerkt door dronkenschap en luidruchtige muziek, waarbij het de gewoonte was houten maskers te dragen of de gezichten te bedekken met bladeren.

Men kleurde hun lichaam met diverse rode en groene tinten en bedekten hun bekken met schapen en geitenvachten.

In de Romeinse tijd, werd Dionysus vervangen door Bacchus en híj droeg vanaf dat moment de titel van de "party god". 

Ook de Bachanalia (de Romeinse variant van het feest van Dionysus) die soms wel vijf keer per maand werden gehouden, werden gekenmerkt door dronkenschap en uitbundige feesten.

Men gaf zich totaal over aan een razernij van intoxicatie en lekker eten.

Er zijn tijden geweest waarin alles, maar dan ook echt álles werd gedaan onder de noemer van dit feest. 

Het was helaas een excuus geworden voor dronkenschap, buitenechtelijke seks, vernielingen en zelfs moord, voordat de Romeinse overheid er rond 186 v.Chr een verbod op legde.

 

Ik zeg helaas omdat, de Bachanalia oorspronkelijk, slechts 3 dagen per jaar duurde en enkel vrouwen hierbij aanwezig mochten zijn. 

Deze vrouwen hielden serieuze rituelen, waarschijnlijk om vruchtbaarheid over hun lichaam, huizen, akkers en bescherming over hun kinderen af te smeken. 

Maar omdat het de ingewijden verboden was op de straffe van de dood te praten over wat er precies gedaan werd, is er niet veel over deze rituelen bekend. 

Wat we wel weten is dat deze Griekse Mysteriën, het soort religie waar deze ook onder viel, geloofde in het bovennatuurlijke en begrippen kenden als zonde, boete en reiniging.

Ze hadden meestal het doel om het verantwoordelijkheidsgevoel van de ingewijden te bevorderen en de verhouding tussen de vereerde godheid en de gelovige opnieuw te bevestigen.

 

Alhoewel niet meer in de mate van vroeger, wordt Bacchus vandaag de dag ook nog steeds geassocieerd met vruchtbaarheid, wijn en druiven, alsmede seksuele vrijheid. 

Hoewel hij vaker wordt gekoppeld aan Beltane (als de jonge Eik koning) 

en het groen van de lente, 

is hij vanwege zijn connectie met wijn en druiven ook een god van de oogst en zien we zijn afbeelding dus ook rond deze tijd van het jaar terug.

 

Deze maand van Muin is een symbool van innerlijke reizen en geleerde levenslessen.

Je kunt deze maand magisch werk doen die aansluit op de Herfst Equinox, Mabon of tuin magie, zodat je tuin volgend jaar weer vrucht zal dragen. 

Ook is dit een goede maand om eens dieper in te gaan op welke manier, niet alleen vreugde en opwinding vertegenwoordigd zijn in jouw leven.

Maar ook jaloezie, woede en razernij, de zogenaamde meer donkere aspecten van de moedergodin. 

De maand Vine is namelijk een goed moment om evenwichtig te krijgen, aangezien de uren van duisternis en licht ook met elkaar in evenwicht komen.

 

Schrijf vanaf deze maand je dromen op en pak weer eens je tarot kaarten of begin aan een nieuwe cursus om dit oude ambt van profetie en waarzeggerij in jezelf te ontwikkelen.

Je zult merken dat het in deze tijd van het jaar makkelijker gaat.

Dit komt doordat de sluiers tussen de twee werelden al dunner aan het worden zijn. Het wordt hierdoor makkelijker om heen en weer te reizen om informatie op te halen, of om in contact komen met je gidsen.

Als je, je ontspant, je, zintuigen open stelt en je laat leiden door je intuïtie zal je zien dat je innerlijke ontwikkeling zich versnelt.

Vertrouw op je gidsen en laat je leiden door je intuïtie.

Onze gidsen zijn er altijd voor ons en ze proberen altijd contact met ons te maken.

Ze geven ons vaak subtiele seintjes, aanwijzingen en boodschappen.

Bijvoorbeeld doormiddel van onze dromen maar ook die ideeën, gedachten of liedjes die schijnbaar zomaar vanuit het niets ineens binnen komen, kunnen een manier zijn om je te bereiken.

Laten we deze maand extra dankbaar voor onze gidsen zijn, want ze staan onvoorwaardelijk en onvermoeibaar aan onze zijde!

 

Alvast een happy Mabon iedereen.

Blessings Debby

 

 

Hazel maan

16-08-2013 00:35

 

De maan is misschien voor de mensheid wel de oudste vorm van tijdsmarkering.  

Volgens sommige geleerden, gebruikten de Kelten een maankalender die bestond uit 13 maanden,

elk 29 dagen in lengte. 

Elke maand van het Keltische Maankalender draagt de naam van een boom, die ook staat voor een van de medeklinkers in het Keltische 'boom alfabet' .

De maand die loopt van 5 augustus tot en met 1 september is bekend als de Hazel Maan, door de Kelten Coll genaamd, wat zoiets als "de levenskracht in jezelf" betekend.

Dit is de tijd van het jaar waarin bessen, hazel en andere noten verschijnen aan de bomen, dit word gezien als het eerste deel van de oogst.

 

 

 

De Hazelaar word gezien als vrouwelijk en met de Hazel Maan die aan het einde van de zomer valt staat deze symbool voor de groeiende wijsheid van de Godin die nu geleidelijk veranderd van de leven barende moeder naar oude wijze vrouw.

Hazelnoten worden geassocieerd met wijsheid en bescherming en was ooit één van de favoriete houtsoorten van de druïden.

In vroege Ierse literatuur zijn er vele verwijzingen naar Schotse druïden die hazelnoten aten

om hun profetische inzichten te verkrijgen.

Hazelaar bladeren en noten zijn vooral gevonden in de oude Britse grafheuvels en offer putten,

in Norfolk, het zuid-oosten van Engeland.

Staffen gemaakt van het hout van de Hazelaar werden gezien als een teken van autoriteit.

Echter, diegene die stom genoeg was om er één te vellen, zou dat met zijn leven moeten bekopen. 

De boom stond namelijk in zo'n hoog aanzien dat op het omhakken van de Hazelaar de doodstraf stond.

Er werd gezegd dat de Hazel je er aan herinnerd te vertrouwen en te luisteren naar je intuïtie, wat de essentieel is voor zelfvertrouwen.

Dit is daarom een goede maand om rituelen te houden met betrekking tot het vergaren van wijsheid en kennis, waarzeggerij, droom ritten en creativiteit.

De hazelaar wordt ook geassocieerd met de Caduceus staf, de staf van genezers en doktoren.

In de Griekse en Romeinse tradities, draagt Hermes/Mercurius een staf of roede, dit is de Caduceus. 

Hij was de boodschapper van de goden en werd aanbeden door handelaars en dieven.

Het symbool is opgebouwd uit twee ineengestrengelde slangen die zich vastklemmen op een hazelroede

en het is nog steeds het symbool van de geneeskunst,

hoewel de oorspronkelijke hazelaar bladeren tegenwoordig zijn vervangen door de vleugels van Hermes. 

 

De energie van de Hazelaar is vrouwelijk, haar element hoe kan het ook anders, lucht.

En de planeten die over deze boom heerst, is de zon, maar ze word ook geassocieerd met Venus en Mercurius.

Een staf gemaakt van de hazelaar brengt haar wijsheid over op de gebruiker en het is een goede geleider van energie.

 

Ik ben jaren op zoek geweest naar een Hazelaar, en behalve in de tuin van het Muiderslot ben ik er nog niet zoveel tegengekomen in het wild. Totdat ik er één vond vlak bij mijn huis. Ik heb al vaker staan twijfelen of het een Hazelaar zou kunnen zijn maar had er nog nooit nootjes aan gezien, tot nu dan. Ze zijn nog groen en klein en zitten veilig ingepakt als kleine cadeautjes.

 

Het is een schattige boom, ze fleurt de wereld op als alles nog grauw en grijs is.
Want al voordat het voorjaar aanbreekt en zelfs al voordat er bladeren aan zitten, begint de boom te bloeien en word gesierd door prachtige kleine gele bloemetjes.

Er hangen dan tegelijkertijd ook lange gele katjes aan, waar de mannelijke zaden in zitten.

De bladeren vind ik erg op die van de haagbeuk lijken, met duidelijke nerven.

In het najaar vormen zich de noten in hun wonderlijke krullerige jasjes, ze zitten vol met vitamine C.

Er word gezegd dat een ketting van hazelnoten (in het bijzonder een ketting met zeven of een veelvoud hiervan)kan worden gedragen om Elven aan te trekken. 

Als je ooit een Hazelaar ziet (of misschien heb je dat al) dan begrijp je vast waarom de boom met elven geassocieerd word.

 

Omdat deze houtsoort sterk werd geassocieerd met waarzeggerij, werd hazelaar hout ook vaak gebruikt door de legendarische tovenaars alsmede door degenen die zochten naar verborgen bronnen van water (of andere verloren dingen).
Met de naderende herfst en de bijbehorende bezinning en overdenking van het voorbijgaande jaar is het de Hazelaar die ons helpt met het beginnen, van het weer naar binnenkeren in onszelf.
Het is dus geen wonder dat de Kelten hem aan het begin van deze overgangs periode hebben geplaatst.
Ik vind het een lieve boom, een vrolijke boom een boom met een serieuze ondertoon. Het is zeker een mysterieuze boom waarin wijsheid en begeleiding gevonden kan worden voor wie er naar zoekt…

 

 

Terwijl het binden, overheersen of het onderwerpen van een man aan een vrouw haar wil in de Europese wicca en neo-pagan religie als het afroepen van slecht karma over jezelf word gezien, door de drievoudige wet van wederkering.
Wordt het in de Afrikaanse en zuid Amerikaanse traditie van de Voodoo en de Hoodoo als niet meer dan normaal en zelfs als noodzakelijk gezien om een gelukkige en bevredigende relatie te behouden. 
Een bezwering over iemand uitspreken of laten uitspreken om je relatie spicy te houden en om de aandacht van je man vast te houden zodat zijn blik niet afdwaalt, is net zo normaal daar, als het aantrekken van sexyie lingerie en een verleidelijk parfum hier.
Bijzonder om te zien hoe cultuur gebonden bepaalde geloofsovertuigingen zijn.

Misschien staan we in de Europese Wicca en Oude religie toch stiekem wel meer onder de invloed van het Christendom dan dat we willen toegeven!

1 | 2 | 3 | 4 >>

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.