Debby Luppens


0640432863
mediumdebby@live.nl

Imbolc

16-01-2013 20:55

De zon begint langzaam aan kracht te winnen en klimt elke dag een stukje hoger aan de lucht.
We naderen de tijd van Imbolc en hoewel het nog koud is komt de lente steeds een stukje dichterbij, dit is een tijd voor het reinigen van zowel je huis als je ziel, de tijd om je deuren en ramen te openen en om het licht en de frisse lucht binnen te laten. Met Imbolc planten we het zaad van onze wensen zodat ze tot bloei mogen komen later dit jaar.

Imbolc, werd Saint Brighid's day genoemd toen Ierland tot het christendom werd bekeert. Omdat het moeilijk was om mensen te overtuigen om zich te ontdoen van hun oude goden, stond de kerk het toe dat de mensen hun godin Brighid bleven aanbidden, ze verklaarde haar heilig en noemde Imbolc, Saint Brighid's day.

Door de christenen, wordt 2 februari nog steeds gevierd als Maria Lichtmis , het feest van zuivering van de Maagd. Volgens de Joodse wet, duurde het veertig dagen voor een vrouw om gereinigd te worden na de geboorte van een zoon. Veertig dagen na Kerstmis - de geboorte van Jezus - is 2 februari. Kaarsen werden gezegend, er werd veel gefeest, en de grauwe dagen van februari leken plots een beetje helderder.

Imbolc markeert het midden van de winter. Dit is één van de feestdagen in de oude religie waarbij we de heilige vuren ontsteken.
Het ontsteken van het heilige vuur staat symbool voor de terugkeer van het licht, de vonk van het leven en de vruchtbaarheid voor het komende plantseizoen.
Het element vuur is het element van de schepping, reiniging en nieuw begin.
Tijdens het Festival van het Licht eren we de godin Brigid.
Brigid, is een Keltische Drievoudige Godin, symbool voor de maagd de moeder en de oude wijze vrouw.
Ze staat nu in het aspect van de maagd en is de godin van het heilige en het eeuwige vuur.
Zij is de godin van de haard, de vruchtbaarheid, poëzie, waarzeggerij, profetie, genezing, de smeden en de ambachtelijke, traditionele kennis.
Imbolc word in verband gebracht met de zoogtijd van de ooien, die spoedig gaan lammeren.
De Kelten vierden dit feest reeds op de vooravond van 1 februari, omdat bij hen de avond het begin van de volgende dag markeerde.
Als je Bridget wilt eren ontsteek je het vuur in je ketel met wat wierook van schors van de witte Wilg, Braam, Engelwortel, Basilicum, Heide, Blauwe regen maar ook alle soorten gele bloemen zijn goed. Met Imbolc kleed je jezelf in vurige kleuren tijdens je ritueel, zoals oranje, geel of goud.
Je kunt een Zonnesteen dragen om de energie van de zon te verwelkomen.
Zet je kaarsen op een aangename manier om je rituele ruimte heen, maar laat ze donker.
In het centrum van je altaar zet je, je ketel met vuur.
Het is het enige licht dat brand aan het begin van je ritueel.
Naast je ketel zet je een kommetje water, of nog mooier een beetje sneeuw dat langzaam zal smelten tijdens je ritueel.
Aan de andere kant plaats je wat planten of bloemen zaad en een pot met wat aarde.

Voordat je begint met de aanroeping, open je de deur van je huis en nodig je Bridget uit om binnen te komen.
Tradities vergelijkbaar met deze zijn zeer oud, het openen van de deur heeft symbolisch te maken met het toelaten van het licht in je leven en in je ziel.
De winter is donker geweest en zorgt er voordat we ons naar binnen hebben gekeerd.
Nu openen we ons weer en richten ons op het licht en de warmte die straks weer komen gaan en keren ons naar buiten.
We maken ons klaar om nieuwe wegen in te slaan en nieuwe kansen met beide handen aan te pakken.

Loop naar je altaar en pak het heilige vuur. Loop om je altaar heen en visualiseer de cirkel, ontsteek daarna je kaarsen. Dit creëert het visuele effect van de cirkel, van de magie die tot leven komt . Roep daarna de wachters van de vier windstreken op.
.
Ga in het midden van het licht zitten. Kijk naar de vlam van het heilige vuur totdat je hem helder kunt zien in het oog van je geest. Sluit je ogen en haal diep adem, neem je wens in gedachte en blijft de vlam visualiseren. Zie het langzaam groeien in al zijn kracht en schoonheid tot het vuur je hele wezen omvat, voel het herstel van je kracht, je gezondheid en je inzicht.
Hef je armen omhoog en denk aan je dankbaarheid voor de warmte van de zon en het licht. Als je, je armen naar beneden laat zakken, open je, je ogen, en zeg: "Ik verwelkomen het licht in mijn leven, mijn hart en mijn ziel.
Loop naar het altaar en neem je pot met aarde in je handen en zeg: ,, Vandaag heb ik het zaad van ... (wat je wenst) in deze aarde geplant zodat het mag worden opgewarmd door de terugkerende zon, en met liefde geteeld. "Plant het zaad in de grond, en zet de pot terug voor je op het altaar.


Ga rustig zitten nadenken over de betekenis van licht in jouw leven van alledag - als je er klaar voor  bent- open je, je ogen en maak dan eventueel aantekeningen van de inzichten in je dagboek. Ga dan verder met het ritueel en zeg een rijm op om de zonnegod te verwelkomen bijvoorbeeld zo.
De zon groeit sterker met elke dag die verstrijkt
terwijl hij de aarde met zijn stralen bereikt
openen de knoppen aan de bomen
zij brengen de belofte van de lente die gaat komen,
de aarde ontwaakt uit haar winterslaap
en opent haar lichaam om het groen te bevrijden
dat daar heeft liggen wachten op warmere tijden
de aarde ondergaat een ware transformatie
en ik resoneer mee met deze natuurlijke vibratie
alles wat oud is laat ik nu los
ik bedank het en geef het terug aan de kosmos
mijn kracht is zich ten volste aan het ontvouwen
mijn ziel opent zich in het grootste vertrouwen
dat alles wat op mijn weg komt mijn groei zal versterken
zodat ik mag opbloeien en mijn ziels wens uitwerken
ik dank de zon en laat het licht circuleren want al dat wat licht is zal weer licht genereren
blessed be,
Debby