Debby Luppens


0640432863
mediumdebby@live.nl

Rouw maan

17-12-2012 17:34

De volle maan is altijd al omhult geweest met een aura van mysterie en magie. De maan regelt de eb en vloed van het getij, evenals de cyclus van vrouwen lichamen. De maan is verbonden met onze wijsheid en intuïtie.
In november leven we onder de invloed van de Rouw maan, Mourning moon in het engels.
Deze word zo genoemd omdat dit de eerste maan na Samhain is, wanneer de God overgaat naar de Andere Wereld. We rouwen om zijn afwezigheid maar tegelijkertijd  bereiden we ons voor op zijn wedergeboorte bij Yule. Afhankelijk van waar je woont, word deze maan ook wel de Sneeuw of Mist maan genoemd.

Bij deze maan hoort o.a de godin Kali, zij is de godin die staat voor einde en nieuw begin.
En Hecate de drievoudige godin van de onderwereld, de wachter van de kruispunten. Zij staat nu in haar aspect van de oude wijze vrouw. Sommige noemen haar een mysterieuze godin omdat ze tussen twee werelden in staat, die van de levenden en die van de overledenen. Tevens staat zij aan de poort van ons onderbewustzijn, het onbekende en onbewuste deel van ons, wat sommige als onprettig kunnen ervaren. Het is dus ook niet zo gek dat onze diepe en  onverwerkte emoties nu naar boven kunnen komen. Het hoort ook wel een beetje bij deze tijd van het jaar, het word later licht en het word eerder donker. We bevinden ons in het donkere gedeelte van het jaar dat geregeerd word door de hulst koning met aan zijn zijde, de vrouwe Hedera.

Dit is een tijd om de bagage van je rug te laten glijden en het verleden los te laten.  
Tijdens de Mourning maanfase, kun je afscheid nemen van relaties en slechte gewoonten die niet meer bij je passen, zo krijg je een frisse start voor het nieuwe jaar.
En met het afnemen van deze maan is het ook makkelijker om onze "slechte"gewoonte los te laten en om ons lichaam te ontgiften.

Deze maand hebben we weer een super maan.

Dit word zo genoemd omdat de maan dicht bij de aarde staat en dus veel groter lijkt dan normaal.
Je kunt je voorstellen dat daarom de invloed van de maan op de aarde nu groter is en daarmee ook de invloed op ons mensen. Zoals de maan het getijde beïnvloed zo beïnvloed ze ook de mens die immers voor 70% uit water bestaat. Des te dichter de maan bij de aarde staat des te hoger het water oprijst uit de zee. Wij, worden als het ware naar boven toe getrokken en daarom is dit een uitstekende tijd om je band met het goddelijke te versterken door je meer te verdiepen in de god of de godin waar  je altijd al tot aangetrokken voelde. Tegelijkertijd is er deze maand tijdens de vollemaan een maansverduistering, hierdoor kan het licht van de maan de aarde tijdelijk even niet bereiken. Dat kan aanvoelen alsof we, als het ware even afgesneden zijn van onze verbinding met het goddelijke of onze diepere waarheden.

Dit zal bij ons misschien wel eens een emotionele opschudding kunnen geven.
Want met het vallen van de schaduw van de aarde op de maan kunnen ook onze schaduwkanten duidelijk worden. Alles wat we verborgen hebben of uitgesteld omdat we het nog niet aan durfde kan dan aan de oppervlakte komen, onze onverwerkte emoties zoals ik al eerder zei.
Eclipsen sluiten belangrijke levenszaken af, om de weg vrij te maken voor nieuwe zaken. Het intensiveert bestaande processen,  stimuleert doorbraken en spoort ons aan tot transformatie.

Dit word allemaal ook nog versterkt door de stand van Saturnus in Schorpioen. Saturnus is de laatste planeet die we met het blote oog kunnen zien. Hij is als het ware de wachter op de drempel. Onder invloed van Saturnus moet er hard gewerkt worden. Saturnus is nu eenmaal de man met de zeis. Hij vraagt je rekenschap af te leggen voor je daden. Saturnus in Schorpioen komt dus oogsten wat jij hebt laten liggen.  En vanwege de uitwerking van de mysterieplaneten Uranus, Neptunus en Pluto krijgen we een onderstroom aan gevoelens. Met name Pluto vraagt je om voor je zielenpad te kiezen en schijnveiligheid los te laten en te vertrouwen.
Zie het als een kans om verder te komen, je kunt nu echt naar de kern van het probleem zodat je het grondig kunt aanpakken.
Vergeet niet dat als we iets afsluiten, we tegelijkertijd ook weer beginnen aan iets nieuws.

De kleuren die we gebruiken voor op ons altaar zijn de kleuren die bij deze tijd van het jaar passen zoals: grijs, blauw, zilver.
• Edelstenen: lapis lazuli, turkoois, topaas
• Bomen: Cypres, els, hazelaar
• Goden: Bastet, Isis, Kali, Hecate, Astarte
• Kruiden: Distel, betonie, verbena, venkel
• Element: Water

Breng als je kunt wat tijd door mediterend onder een Vlierenboom of struik, dit is de boom van de oude wijze vrouw en Hecate. Daar is zoals de overlevering verteld de poort naar de andere wereld en naar je onderbewustzijn en dus zal het daar makkelijker zijn om contact te maken.
Zit daar een tijdje in stilte. Probeer naar je diepste zelf te luisteren, wie ben je, wat zou je het allerliefste willen doen met je leven.  Ben je klaar bedank dan de boom en Hecate en laat er iets achter, hetzij een stukje brood een steen, zaden of wat koffie als teken van dank.
Vertrouw, vertrouw op jou ziel, vertrouw op de zielen om je heen, die bij je zijn gekomen om je te helpen jouw eigen pad te vinden en te bewandelen.
Blessed be,
Debby